top of page
Groendak

FAQ

Frequente vragen en antwoorden in FAQ

Heb je nog vragen of opmerkingen? Bekijk zeker eerst onze FAQ met alle frequente vragen en antwoorden.

Is er toch nog iets niet duidelijk. Neem contact met ons op.

Groendak stad
 • Regelt de temperatuur
  Groendaken verminderen het hitte-eilandeffect in de steden. Dichte stedelijke gebieden zijn vaak 3 tot 5 graden warmer dan het platteland eromheen. Dit wordt veroorzaakt door materialen die warmte vasthouden, zoals platten daken, asfalt, en door processen die het als bijproduct produceren, zoals auto's. Het hitte-eilandeffect verstoren lokale klimaatcycli. Dit benadrukt het lokale ecosysteem en is schadelijk voor dieren in het wild.
 • Regenwaterbeheer
  Bij groendaken wordt water opgeslagen door het substraat en vervolgens opgenomen door de planten vanwaar het door transpiratie en verdamping weer in de atmosfeer terechtkomt. In de zomer kunnen groendaken 70-90% van de neerslag die erop valt vasthouden. In de winter kunnen groendaken tussen de 25-40% van de neerslag die erop valt, vasthouden. Groendaken verminderen de hoeveelheid afstromend regenwater en vertragen ook de tijd waarop afstroming plaatsvindt, wat resulteert in verminderde belasting van rioolstelsels tijdens piekstroomperioden
 • Vermindert geluid
  Groene daken hebben een uitstekende geluidsdemping, vooral voor laagfrequente geluiden. De vegetatie en bodemmedia van het groendak fungeren als natuurlijke geluidsbarrières die het verkeerslawaai en andere bronnen van stedelijke geluidsoverlast bufferen. Bovendien helpt een groendak hete plekken en verblinding door ramen en reflecties op het dak te elimineren. Levende daken absorberen geluid en hebben twee belangrijke akoestische voordelen: Vermindering van het binnendringen van geluid in het gebouw binnenin. Beperking van de voortplanting van geluid over het dakoppervlak.
 • Verbetert de energie-efficiëntie
  De grotere isolatie die door groendaken wordt geboden, kan de hoeveelheid energie verminderen die nodig is om de temperatuur van een gebouw te matigen. Daken zijn de plaats van het grootste warmteverlies in de winter en van de heetste temperaturen in de zomer. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een extensief groendak de dagelijkse energievraag voor airconditioning in de zomer met meer dan 75% verminderde.
 • Creëert een biodiverse habitat
  Stedelijke vergroening wordt al lang gepromoot als een gemakkelijke en effectieve strategie om de gebouwde omgeving te verfraaien. Vogels, vlinders, bijen en andere insecten verliezen hun natuurlijke habitat voor ontwikkeling. Een groendak herstelt die habitat en creëert een klein maar belangrijk toevluchtsoord voor dieren in het wild, zoals vogels toestaan ​​te nestelen waar ze anders niet zouden kunnen. Toenemende biodiversiteit kan een positieve invloed hebben op verschillende gebieden waaronder het instandhouding van hydrologische kringlopen, het zuiveren van water en lucht.
 • Verbetert de luchtkwaliteit
  De planten op groendaken kunnen luchtverontreinigende stoffen, atmosferische depositie opvangen en ook schadelijke gassen filteren. Groendaken kunnen ook de verspreiding van fijnstof door de stad helpen verminderen, evenals de productie van smog. De temperatuurverlagende effecten van groendaken kunnen de hoeveelheid CO2 en andere vervuilende bijproducten die in de lucht vrijkomen, verminderen.
 • Verlengt de levensduur van je dak
  Traditionele daken ondergaan extreme schommelingen van oppervlaktetemperatuur. De aanwezigheid van een groendak vermindert de blootstelling van de waterdichtings-membramen en helpen door de oppervlaktetemperatuur te reguleren door absorptie van zonlicht. Vermindering van extreme temperaturen vermindert ook de spanningen op de waterdichtingslaag en verlengt hun levensduur.
 • Verhoogt rendement van zonnepanelen
  De aanwezeigheid van een groendak vermindert de oppervlaktetemperatuur op het dak waardoor zonnepanelen een hoger rendement halen. Onderzoek heeft aangetoond dat zonnepanelen in combinatie met een groendak een verhoogd rendement bekomen tot wel 8%.
 • Verhoogt de waarde van onroerend goed
  Een groendak transformeert een conventioneel dak in iets moois. Bovendien zullen mensen meer betalen om in een gebouw te wonen of te verblijven met een groendak - of zelfs alleen voor uitzicht op een groendak op een nabijgelegen gebouw. Uit onderzoek blijkt dat groendaken de waarde van uw onroerend goed 6-15% doet stijgen.
 • Esthetische verbeteringen
  Stedelijke vergroening wordt al lang gepromoot als een gemakkelijke en effectieve strategie om de gebouwde omgeving te verfraaien en de investeringsmogelijkheden te vergroten. Visuele en omgevingsdiversiteit kan een positieve invloed hebben op het gemeenschaps- en psychologisch welzijn.
 • Subsidies voor groendaken
  Het groendak is niet alleen een innovatief idee, maar ook een beproefde methode om een ​​significant positief effect te hebben op zowel residentiële als commerciële dakbedekking. Veel steden en gemeenten doen dan ook veel inspanningen om groendaken financieel te ondersteunen. Ontdek meer over fiscale steunmaatregelen op www.premiezoeker.be
 • Verbindt ons met de natuur
  Eigenlijk is het simpel: we ervaren vreugde wanneer we in een stedelijke omgeving in contact komen met de natuur. Maar het is meer dan alleen een gevoel - onderzoeken tonen aan dat groene ruimtes ons eigenlijk gelukkiger maken door stress te verminderen en een algemeen gevoel van welzijn te creëren.
 • Verfraait het stedelijk landschap
  Een groendak verfraait persoonlijk en openbaar bezit. De levendige kleuren van het groendak zorgen voor een broodnodig visueel contrast met de algemene grijstinten van het typische stadsbeeld. Veel groendaken hebben zelfs waarneembare seizoenen.
bottom of page